Galery mt

Galery mt

Monday, October 27, 2014

Talam Sago Pancawarna

Rupa seperti Lapis Ubi Thai Style tapi yang ini gunakan sago....Lapis ubi sedap yg ini pun sedap...jomm cube...

Resipi untuk satu lapisan saja :

Jika nak buat 3 lapiran..dharab 3 utk loyang 10" x 10"
Jika banyak buat satu lapisan saja tapi guna loyang kecil bahagi 3 pun boleh.

300gm sago kecil -rendam 30 minit (rendam air betul2 paras sago..klu terlebih nanti lembik pulak)
150ml santan pekat
100ml air
200gm gula pasir
70gm kelapa parut putih
1/2tsp garam
pewarna..

Selepas masak gaul dgn kelapa parut putih yg telah dikukus dan di campur garam

Cara :
Campurkan semua bahan dan kukus selapis selapi selam 30 minit
Pastikan betul2 sejuk baru dipotong.

No comments:

Post a Comment